2/07/2015

Kako sprečiti želučane tegobe simptomi

KAKO UBLAŽITI ŽELUČANE TEGOBE


Svako od nas ponekad ima želučane tegobe, zbog loše ishrane ili stresa. Nelagodnost i bolovi u želucu obično kratko traju i ne predstavljaju ništa ozbiljno. Međutim, ukoliko stres postane hroničan, a ishrana neredovna i bazirana na nezdravim namirnicama, ukoliko jedemo i živimo brzo, pijemo puno kafe, alkohola, pušimo, naš želudac neminovno postaje žrtva našeg načina života i tada obolevamo od gorušice, akutnog ili hroničnog čira i  na kraju, povećavamo rizik od pojave karcinoma želuca.  U nastavku saznajte šta je dobro za želudac i kako sprečiti nastanak ovih bolesti na vreme..
najbolji čaj za želučane tegobe recept

ŽELUČANE TEGOBE SIMPTOMI


Tegobe koje nas obično navode da posetimo lekara jesu hronični problem sa nadutošću i gasovima, bolovi u stomaku, težina u želucu i osećaj "kamena", mučnina, povraćanje, opstipacija, dijareja i slično. U pozadini gastritisa često stoji Helikobakter pilori, bakterija koja može prebivati u želucu i da pritom ne stvara značajnije smetnje, ali može da postane vrlo uporna, teška za lečenje i da napravi probleme poput čira i, retko, karcinoma želuca koji se teško leči. Na svu sreću, ma koliko da je želudačna sluzokoža oštećena i razorena, ona ima sposobnost regeneracije, ali samo uz naš veliki trud, odricanja, korekcije životnog stila i ishrane, možemo ublažiti postojeće želučane tegobe i sprečiti razvoj neke od pomenutih bolesti.

Najgora hrana za želudac jeste upravo ona koja se nalazi na spisku omiljenih većine od nas, a to su suhomesnati proizvodi - slanina, šunka, kobasice, mesne prerađevine - viršle, salame, paštete, masni sirevi, konzervisana hrana, preslana hrana, slatkiši, kečap, majonez, senf, industrijski suvi začin, kafa, alkohol, cigarete, gazirani napici, masna i pržena hrana...Takođe, veliki problem za zelučane tegobe prave i kasne večere, loše kombinovanje namirnica, premalo aktivnosti a mnogo sedatornog načina života, stres i nepravilno disanje i dr.

LAGANA HRANA ZA ŽELUDAC


Jedna od najvećih grešaka u ishrani koju savremeni čovek danas pravi jeste kombinovanje velikog broja namirnica u okviru obroka i preterivanje sa unosom masne hrane. Ako tokom ručka pomešate meso, jaja i hleb (što se dešava kada pohujete meso, pravite ćufte, mesne rolate i si.), ili meso,
sir, mleko i pavlaku (na primer kada pravite musaku, ili meso zapečeno u rerni, ili pak lazanje, picu, špagete), za želudac će to biti veliko opterećenje, jer ste iskombinovali više vrsta proteina, što se teško vari, napravili ste i spoj teško svarljivih životinjskih proteina i ugljenih hidrata, što takođe izuzetno otežava varenje i uzrokuje želučane tegobe, a tu su i masti koje dodatno sve otežava. Zato, ako jedete meso ili ribu, najbolje je da ih kombinujete samo sa svezom salatom. Jaja skuvajte i jedite uz manju količinu barenog krompira i sveže povrće, mleko potpuno izbacite iz upotrebe, a mladi sir jedite uz hleb od integralnih žitarica, ali ne suviše često.Naravno, tu su i mnogobrojne lekovite biljke koje u velikoj meri mogu da pomognu u ublažavanju tegoba i izlečenju želudačnih bolesti.

ŠTA JE DOBRO ZA ŽELUDAC - RECEPTI


Banana - superhrana za želudac

  • Ako imate osetljiv želudac i česte probleme sa varenjem, muče vas želučane tegobe - uvrstite u svoju ishranu banane. Ovo voće može da vam pomogne u ublažavanju želudačnih tegoba, što su potvrdila i neka naučna istraživanja. Takode, može da vas zaštiti od kiseline i čira. Indijski lekari čak propisuju banane kao lek, pa i u obliku praha, za različite želudačne tegobe. Kako banane deluju? Naime, one stimulišu umnožavanje ćelija i sluzi, što formira barijeru između kiseline i sluzokože želuca.

Sok od kupusa za želudac recept 

  • Sigurno ste čuli da je sok od kupusa jedan od najboljih lekova za čir na želucu. Ovo je dokazano još 50-ih godina prošlog veka. U jednom eksperimentu postignut je neverovatan rezultat - za samo dva do pet dana svakodnevnog konzumiranja jedne litre soka od svežeg kupusa čak 95 odsto  ispitanika doživelo je značajno smanjenje bolova u želucu. Gastroskopijom je ustanovljeno da čir uz ovakvu terapiju zarasta neverovatnom brzinom. Sok treba iscediti u sokovniku i popiti ga što pre, najkasnije u roku od 10 minuta. Kupus deluje tako što jača želudačnu sluzokožu i čini je otpornom na kiselinu te nam otklanja želučane tegobe.

Slatki koren za želučane probleme

  • Ova lekovita biljka sadrži sluzne materije koje doprinose oblaganju želuca i zaštiti od agresivnog dejstva kiseline. Slatki koren, osim  što nas štiti deluje i protiv upala, pa uspešno smanjuje zapaljenje već oštećene sluznice i omogućava njenu bržu regeneraciju. Veliki broj studija pripisuje slatkom korenu izuzetna antiulcerska svojstva, što znači da potpomaže u lečenju čira. Sa sladićem ne treba da preteruju osobe koje imaju visok krvni pritisak i trudnice.
Lanena sluz za zdrav želudac

  • Kada se potopi u vodu seme lana postaje prilično sluzavo, a sluz je upravo glavni nosilac većine lekovitih svojstava. Na oboleloj sluznici želuca ova lekovita sluz stvara takozvani neprekinut film i prekriva je u potpunosti, oblaže je  i štiti ublažavajući razne upale. Najbolje je da kašičicu lanenog semena uveče potopite u solju vode i ostavite da prenoći, a potom ujutru procedite i popijete na prazan želudac. Terapiju treba sprovoditi duže vreme. Ovaj narodni lek za želučane tegobe će vam pomoći i u regulaciji stolice.

Dunjino seme jača sluzokožu 

  • Obiluje sa sluzi i pektinom, pa  odlično osvežava i jača sluznicu želuca. Pored toga, sadrži i cijanovodoničnu kiselinu koja je izuzetan lokalni anestetik, provereno umanjuje bolove i drži pod kontrolom reakciju želuca na stres.
Kantarionovo ulje za želudac

  • Kantarion je poznat po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, a zahvaljujući protivupalnom dejstvu koristi se i kod rana i opekotina. Takode upotrebljava se u slučaju čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, za različite poremećaje varenja i stimulaciju lučenja želudačnih sokova. Etarsko ulje kantariona sprečava neugodne grčeve, olakšava nas od nadutosti i ublažava postojeće želučane tegobe. Ono se najčešće koristi za smanjenje bola kod gastitičnih tegoba i za zarastanje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Možete ga koristiti u obliku čaja, a još jednostavnije je da koristite ulje kantariona, tri puta na dan po 30 kapi, tokom nekoliko meseci. Rezultati sigurno neće izostati.
Bokvica za smirenje želuca

  • Ova lekovita biljka korisna je za mnoge bolesti i stanja, a dokazano pomaže i u slučaju lošeg varenja i čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Možete je koristiti u obliku čaja ili kao melem koji ćete napraviti od 300 grama samlevenih svežih listova bokvice i isto toliko domaćeg meda. Melem od bokvice čuvati u staklenoj teglici u frižideru i uzimati po kašičicu ujutru na prazan stomak. Takođe možete svakodnevno piti po kašiku sveže iscedenog soka od ove lekovite biljke kako bi ste smanjili želučane tegobe.
Šargarepa smiruje želučane tegobe u trudnoći

  • Uspešno lečenje gastritisa može se postići upotrebom sveže ceđenog soka od šargarepe. Sok je potrebno piti natašte, svako jutro tokom dužeg vremenskog perioda. Ova terapija je korisna za celokupno zdravlje, uključujući i detoksikaciju organizma, mogu je uzimati i trudnice uz prethodno konsultovanje sa lekarom..

Prirodni lek za želudac od brusnice

  • Poznata je kao odlično sredstvo za čišćenje bakterija iz urinarnog trakta, ali pomaže i u slučaju Helikobakter pilori infekcije. Naime, sastojci brusnice ne dopuštaju da ova bakterija opstane u želucu, odnosno sprečava njeno razmnožavanje u želucu, a onemogućava i da se bakterija pričvrsti za sluznicu želuca ili creva.
Ulje žutog noćurka smiruje želudac

  • Gama-linoleinska kiselina iz ove biljke ima protivupalno dejstvo i pokazala se vrlo efikasnom u slučaju gastritisa i čira na želucu. Upotreba kašičice ovog ulja tri puta na dan može ublažiti želučane tegobe i ubrzati zaceljenje čira. Može se koristiti i u obliku kapsula.

NAJBOLJI ČAJ ZA ŽELUČANE TEGOBE - Recept

Za sam kraj ostavili smo vam ovu izuzetnu čajnu mešavinu:

  • Pomešati 20 grama kantariona, 20 grama petrovca, 15 grama stolisnika, 15 grama pelina, 15 grama podubice, 10 grama žalfije i 5 grama kičice. Preliti malu kašičicu mešavine sa šoljom proključale vode ,poklopiti i ostaviti petnaestak minuta da tako odstoji. 
Napitak pijte tri puta dnevno,obavezno pre jela barem 30 minuta kako biste ojačali sluznicu i smirili želučane tegobe..

Nema komentara :

Objavi komentar